Sıkça Sorulan Sorular

Siyah zeytin ağacıyla yeşil zeytin ağacı farklı mıdır?
Farklı değildir, zeytin meyvesi başlangıçta koyu yeşil renktedir, sonra sararmaya ve pembeye doğru evrilir, en sonunda kararır. Biz de firma olarak bazı tarlalarımızı erken dönemde yeşil zeytin için hasat eder bir kısmını siyah zeytin elde etmek için sonraya bırakırız.

Doğal fermente zeytin ile endüstriyel üretim zeytin arasındaki fark nedir?
Zeytin vitaminler, antioksidanlar bakımından çok değerli bir meyvedir. Yaprağında daha yoğun olmakla birlikte, zeytinde, ilaç sanayinde kullanılan oleuropein adında bir tür fenolik acı bileşik bulunur. Oleuropein bakteri ve mantara karşı etkin mikrop kırıcı bir maddedir. Ayrıca immün sistemini daha fazla hastalıkla savaşan hücre üretmesi için destekler. Kronik yorgunluk sendromu ve herpes gibi tedavisi zor viral enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olur. Zeytine acılık tadını veren işte bu maddedir. Endüstriyel üretimde deterjanlarda kullanılan kostik vasıtasıyla (kimyasal yaşlandırma) bu değerli madde acılığını yitirmesi için zeytinin bünyesinde parçalanıp dışarı atılımı sağlanır. Kostikle dış çeperi incelen meyvenin dayanıklılığını/tüketim ömrünü uzatmak için daha sonra potasyum sorbat başta olmak üzere kimyasallar kullanılır. Siyah zeytinde gıda boyası ve dahi tekstil boyası, demir sülfat gübresi de kullanan firmalar vardır. Endüstriyel üretimde zeytin bir ayda tüketime sunulurken doğal fermente zeytin en erken beş ayda tüketime hazır hale gelir. Endüstriyel üretim zeytinler vitaminler ve antioksidanlarca zenginliğini yitirmişken doğal fermente zeytinler çok daha zengindir.

Siyah zeytinin boyalı olup olmadığını nasıl anlarız?
Oldukça basit! Çekirdeklerine bakın!.. Boya kullanılmış ya da demir sülfat gübresi ile karartılmış zeytinlerin standart bir siyahlıkta hepsinin çekirdeği koyu siyahtır. Oysa doğal fermente siyah zeytinlerde çekirdekler açık kahverengiden koyu kahverengiye doğru bir yelpazede değişkenlik gösterir. Tüm çekirdekleri eşit koyu siyah zeytinleri tüketmemenizi tavsiye ederiz.

Naturel sızma zeytinyağı, natürel birinci zeytinyağı ve riveria tipi zeytinyağı arasındaki fark nedir?
Türk gıda kodeksine göre oleik asit oranı %0,8 olan zeytinyağı natürel sızma zeytinyağıdır. Daha erken hasat zeytinlerden elde edilmiş olup tat ve koku bakımından üstün özelliktedir. Zeytinin toplanması, sıkım hızı, saklanma koşulları açısından özel bir çaba gerektirir. Vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Yoğun meyvemsiliği ve acımtırak tadı ile ayırt edilir. Natürel birinci zeytinyağı % 0,9-2 oleik asit aralığındaki zeytinyağıdır. Gene natürel sızma zeytinyağları gibi kullanılmakla birlikte tat, koku, vitaminler ve minerallerce daha zayıf bir zeytinyağıdır. Riveria tipi zeytinyağı, direk olarak tüketilmesi uygun olmayan yüksek asitli ham yağların kimyasal işlemlerden geçirilerek rafine edilesi sonucu elde edilmiş zeytinyağıdır. Rafinasyon sonucunda kötü koku ve istenmeyen maddelerden arındırılan yağın asitlik derecesi de düşürülür. Daha sonra %5-20 oranında natürel sızma zeytinyağı ile karıştırılarak belirli bir oranda tat ve koku kazanması sağlanır.

Erken hasat zeytinyağı nedir?
Zeytinler olgunlaşmaya başlamadan önce, (ekim ayının ilk haftaları), toplanan zeytinlerden yüksek kalitede üretilen asit ve oksidasyon oranı düşük, tadı meyvemsi, aroması baskın, kokusu taze zeytinyağıdır. Olgun hasat zeytinine göre daha az miktarda ama daha kaliteli zeytinyağı elde edilir.

Filtreli, filtresiz zeytinyağındaki ayrım nedir?
Zeytinin sıkıldıktan sonra kağıt ya da pamuk filtrelerden geçirilmeden zeytin tortularıyla, yani en doğal haliyle şişelenmesiyle elde edilen yağdır. Şişede partiküller şişenin dibine çöker ve görülebilir. Filtrelenmiş zeytinyağı pamuk, kağıt ya da her ikisinden geçirilerek partiküllerinden arındırılmış daha berrak görünümlü zeytinyağıdır.

Soğuk sıkım zeytinyağı ne anlama gelir?
Soğuk sıkım yönteminde, proseste kullanılan suyun derecesi 27 C’yi geçmemelidir. Isı ne kadar düşük ise yağın kalitesi o kadar yüksek olur. 27C’yi geçen sıcaklıklarda elde edilen zeytinyağı antioksidan özelliğini ve besin değerlerini bir ölçüde yitirir; ayrıca hoş koku ve aromatik yapıda da eksilmeler olur.

Zeytinyağını saklama koşulları nelerdir?
Natürel sızma zeytinyağı son derece hassas olup saklanma koşullarına dikkat edilmelidir. Zeytinyağı doğrudan güneş almayan, oda sıcaklığında ve ağzı kapalı olarak saklanmalıdır. Ayrıca bulunduğu ortamdaki kokulardan kolayca etkilenebildiği için kokusuz bir ortamda plastik kaplardan sakınarak; cam, teneke, seramik kaplarda saklanmalıdır.

Zeytinyağını ne kadar sürede tüketmeyelim?
Tavsiye ettiğimiz süre maksimum iki yıldır, bu süreden sonra tüketilmesinde hiçbir sakınca olmamakla birlikte hep değerli maddeler hem de lezzet bakımından özelliğini yitirir.

Zeytinyağını hangi yemeklerde kullanacağız?
En çok aldığımız sorulardan biridir. Zeytinyağını kızartma dâhil her yemekte gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Salatalar, mezeler, elbette zeytinyağlılar ve sıcak yemekler. Zeytinyağı ile pişirdiğiniz yemeklerde, yemek soğuduktan sonra yemeğin üzerine zeytinyağı gezdirirseniz lezzeti arttırmış olursunuz. Gelelim kızartmalara; sanılanın aksine zeytinyağı kızartma için en uygun yağdır. Ayçiçek yağının yanma derecesi 170 C iken zeytinyağının içindeki antioksidanlar ve oleik asit sayesinde yanma derecesi ideal kızartma seviyesi olan 210 C’dir. Bu sebeple iyi bir zeytinyağı dört, beş kez kızartmalarda kullanılabilir.

Zeytinyağının içinde ne kadar kolesterol var?
Zeytinyağının içinde kolesterol yoktur.